WIE WORDT DE NIEUWE MISTER GAY BELGIUM 2020? ROLAND JAVORNIK? #PinkInOurLives #MGB2020

In Februari zijn de nieuwe twaalf kandidaten voorgesteld om Matthias De Roover op te volgen als de nieuwe Mister Gay Belgium 2020 op 17 oktober 2020.

Ondanks het Corona Virus proberen de jongens zich toch voor te stellen aan het grote publiek en te laten zien wie zij zijn en voor welk thema zij zich inzetten. Tijd dus om met PINK IN OUR LIVES alle kandidaten één voor één in de spotlight te zetten. Get surprised, intrigued and excited. De volgende kandidaat is ROLAND JAVORNIK!!!

Bedankt alvast aan de fotografen Marc Drofmans, Karin Vermeiren, Emmanuel Deprijckere en Tom Vaes voor de fantastische foto’s van alle kandidaten en http://www.welovemisses.be voor de video’s in dit artikel.

De 37-jarige Roland uit Hasselt is regisseur en zaakvoerder voor zijn eigen productiehuis. Hij benadrukt dat de komende besparingen de zichtbaarheid van de LGBTI-gemeenschap in de media kan limiteren. Roland pleit daarom ook voor een blijvende, correcte en diverse representatie van de LGBTI-gemeenschap.

Waarom heb je jou zelf ingeschreven voor deze verkiezing en wat betekent Mister Gay Belgium voor jou?

“Ik was vroeger altijd al geëngageerd binnen enkele holebi-verenigingen en moest die vanwege tijdsgebrek en naderhand leeftijd opzeggen. Ondertussen ben ik op een punt gekomen in mijn leven waarin ik alles stabiel heb en ook weer tijd heb gevonden mij ergens in te smijten. MGB lijkt me daarom ook het ideale instapmoment. Verder ben ik ervan overtuigd dat een mens alleen maar kan groeien als ze hem uit zijn comfort zone nemen en deze wedstrijd is bij mij zo ver uit mijn comfort zone dat ik niet anders kan dan me nederig opstellen om hier veel uit te leren. Dus aan de ene kan is het pure zelfontplooiing maar anderzijds sta ik hier voor mijn boodschap”.

Waar gaat jouw campagne over en wat heeft het te maken met jou en waarom is dat thema voor jou zo belangrijk?

“Ik ben zelf regisseur van beroep en ik heb een eigen audiovisueel productiehuisje waarin ik vooral werkzaam ben in de reclamesector. Als homo probeer ik dan ook zoveel mogelijk diversiteit binnen mijn eigen werk te steken, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik merk dat het op bepaalde vlakken veel beter kan en dat sommige groepen zich nog niet helemaal vertegenwoordigd voelen. Bovendien krijgen we de komende tijd af te rekenen met besparingen binnen de culturele sector en zou het kunnen zijn dat we ook nog eens als gemeenschap op vlak van visibiliteit achteruit gestoten worden. En daarom wil ik mij inzetten voor een blijvende, correcte maar vooral diverse representatie van de LGBT community binnen Media en cultuur”.

Wat vind je van de kritiek dat er weinig diversiteit is tussen de keuze van de finalisten voor deze editie?

“De ironie ontgaat me niet. In de vorige vraag kaart ik de diversiteit aan en toch zit ik tussen de bekritiseerde 12. Maar laat ik de vraag eens analyseren: wat is diversiteit dan in de ogen van de meesten? Enkel en alleen het verschil tussen een donkere en een lichtere huid? Dat vind ik dan weer redelijk kortzichtig. Want als IK naar de 11 andere kandidaten kijk zie ik bvb al een diversiteit in leeftijd… ik ben de oudste met 37 en Jarno de jongste met 19. Wij zouden elkaar in andere omstandigheden niet eens tegenkomen en nu kunnen we van alles van elkaar leren. Als ik kijk zie ik ook dat er verschillende maten zijn en niet iedereen een wasbordje heeft. Er zijn kandidaten die graag lange gelakte nagels hebben of zonder make up niet naar buiten willen om zo hun sprankelende persoonlijkheid extra in de verf zetten.  Trouwens, mijn achternaam is JAVORNIK en ik heb Oost Europese roots, mijn Grootvader was Sloveen en mijn Moeder is Duits… maar blijkbaar ben ik te blank om het diversiteitslabel te krijgen.

Bovendien gaat het in de eerste plaats over de boodschap die je brengt. Wie die persoon is die die boodschap brengt zou er niet mogen toe doen, maar hoe deze persoon die boodschap verder zal uitwerken, dat wel. Ik zou daarom van deze gelegenheid gebruik kunnen maken om misschien voor mijn campagne de hand te reiken naar organisaties zoals het POC (People of Color) die altijd opzoek zijn naar allies, om vanuit de kern mensen te engageren om mee te doen… want in alle eerlijkheid daar begint het. Meedoen op zich IS al een drempel dus kunnen we alleen maar ons best doen om die voor de toekomstige generatie te verkleinen. Maar verder heb ik alle vertrouwen in Bram en de rest van de organisatie dat zij er alleen de beste profielen uitkiezen om het team te versterken”.

Hoe was jouw coming out en hoe waren de reacties van je omgeving

“Toen ik jong was, was Internet nog niet zo algemeen vertegenwoordigd als nu. Ik moest mijn informatie uit brochures of tv halen. In 1999 heb ik mijn outing gedaan om ik net in de cinema de film “The Object Of my affection” zag. In die film speelde Paul Rudd een sympathieke homoseksuele man en toen ik na het zien van die film naar huis ging wist ik het… Dit ben ik. Daarom dat ik die representatie in de media zo belangrijk vind, ik wil dat de nieuwe generaties ook een perfect rolmodel hebben om zich aan te spiegelen.  Het duurde niet lang of ik vertelde het tegen mijn moeder…die was ziek en lag op de zetel met een zware griep. Ik gooide het letterlijk in haar gezicht en rende mijn kamer op… allemaal niet noodzakelijk zo blijkt. Ik heb het geluk gehad, en dat besef ik, om in die tijd al op te groeien in een liefdevol gezin dat begrip toonde. Ik besef dat niet iedereen dat geluk zal hebben en ben hun daarom dankbaar voor hun correcte aanpak.

Op het werk heb ik leidende functie en maak ik geen punt van mijn geaardheid. Ik denk dat mensen meer problemen hebben met mijn rol als moeilijke regisseur dan met mijn homo zijn 😀 En daarin ben ik heel hard. Als je op mijn set ook maar één scheve opmerking maakt over LGBT dan vlieg je er af. Ik corrigeer klanten tijdens meetings. Zo vroeg er ééntje ooit om een “type verwijfde homo” in zijn spot te steken. Ik vroeg hem toen om dat eens héél erg duidelijk te maken aan mij wat hij daar nu juist mee bedoelde want zo een termen gebruiken we al 20 jaar niet meer. Toch heb ik de opdracht binnen gehaald ;)”.

Met welk dier mogen we jou vergelijken en waarom?

“Dan zou ik gaan voor een kat. Die kijkt ook op een afstandje naar de hele situatie, die is rustig en analyseert… en je moet het vertrouwen winnen. Die komen ook op hun eigen tempo naar iemand toe, zijn eigenzinnig en toch heeft iedereen hun graag. Katten hebben karakter en komen net als ik altijd op hun poten terecht. Bovendien hebben die katten ook 9 levens en zit ik op mijn 37-jarige leeftijd ongetwijfeld aan mijn 6de of 7de leven van de 9”!

Welke wijze raad zou jij geven aan jonge homo’s die nog niet uit de kast zijn gekomen?

“Het klinkt als een cliché… maar it gets better. Die eerste outing is een speciale gebeurtenis die je altijd zal bijblijven maar je gaat in het leven constant jezelf outen en na 50 keer sta je er niet meer bij stil. Maar je outing is JOUW eigen proces en JOUW eigen reis. Niemand kan je dwingen om je te outen dus neem je tijd want dit is voor iedereen anders. Het is geen race. Maar weet dat je per outing een last van je schouders gooit”!

Wat betekent Pride voor jou en wat of waar is voor jou het leukste Pride feest?

“Pride staat voor mij voor de letterlijke betekenis trots. Pride staat voor samenhorigheid en voor diversiteit. Trots op wie je bent, wat je bent en het vermogen die trots openbaar uit te dragen zonder gevolgen”!

Korte reactie op de volgende steekwoorden graag:

Favoriet land? “Denemarken”!

Naughty or Nice: “Naughty.”

Favoriete Drag Queen: “Lola McQueen”!

Goede Eigenschap: “Positief/Assertief”.

Slechte eigenschap? “Overthinker”.

Boxers or briefs? “Boxers”!

Wat vind je van pink in our lives website:(www.facebook.com/pinkinourlives):

Ik was al fan via Instagram en proficiat met de nominatie bij de ShowQueen Awards voor beste LGBT Publicity! Wil zeggen dat jullie het goede werk zo moeten verderzetten!!”

Ontbijt op bed of dinner met 2: “Ontbijt op bed”!

Favoriete gay party? “HIM”.

Grootste angst: “Alleen sterven”.

Knapste man: “Johan Vancauwenbergh… Mijn eigen man ;)!”

Mooiste lichaamsdeel van je zelf: “Mijn groene ogen”!

Happy single of partner: “HAPPY PARTNERED :)”.

Doel in jouw leven: “Op het einde van de rit tevreden terug kunnen kijken en hopelijk tot de conclusie komen dat ik ergens iets goed gedaan heb om herinnerd te worden.”.

Tattoo’s: “Eentje… een typische 90’s tribal … maar ik zoek oplossingen om deze ofwel gedeeltelijk weg te laten halen of om er eentje over te zetten”.

Eerste liefde: “Zijn naam was Geert. Jammer genoeg is hij enkele jaren geleden overleden”.

Levensmotto: “Omring je altijd met mensen die beter zijn dan jezelf.”

Mister Gay Belgium Organisatie: “De mensen achter de organisatie werken zich werkelijk uit de naad om alles in goede banen te leiden en om elk jaar weer een spetterende show op te zetten. Objectief gezien kan ik alleen maar stellen dat ze erg professioneel zijn en dat ze het hart op de juiste plek dragen”.

Bedankt voor dit interview Roland en om onze lezers jou zo beter te leren kennen

May the best GAY Ambassador win!!!

Please follow us for more at Facebook, Youtube, Instagram, Twitter or Tumblr.

Fill out your email address at www.pinkinourlives.com for more updates, news, stories, parties and more!!! DON’T SAY IT, BUT SPRAY IT!!!

lesley

Big kiss,

Lesley Middleton, owner of  PINK IN OUR LIVES

Comment or sound off below ▼▼▼ THANK YOU!!!

Leave a Reply