In Mei waren de nieuwe kandidaten voorgesteld om Maarten Truijen op te volgen als de nieuwe Mister Gay Belgium 2024.
We gaan de jongens nog even in een extra daglicht zetten en één voor één aan jullie voorstellen om te laten zien wie zij zijn en voor welk thema zij zich inzetten. Tijd dus om met PINK IN OUR LIVES met alle kandidaten een interview te doen. Get surprised, intrigued and excited. Onze negende kandidaat is Jonathan Tilburghs.
Bedankt alvast aan de fotograaf Rowin Dreef voor enkele van de fantastische foto’s van alle kandidaten. De 34-jarige Jonathan uit Antwerpen werkt als architect. Zijn thema dit jaar is verbaal en fysiek geweld.
Wat betekent de titel Mister Gay Belgium 2024 voor jou?
“De titel “Mister Gay Belgium 2024” vertegenwoordigt voor mij een belangrijke erkenning van de LGBTQ+-gemeenschap en een platform voor positieve verandering. Het is een kans voor de winnaar om een rolmodel en ambassadeur te worden voor onze gemeenschap. Gelijkheid, acceptatie en inclusie worden vandaag de dag alleen maar belangrijker gezien in het huidige politieke klimaat. Als Mister betekent dit natuurlijk een grote eer en verantwoordelijkheid. Het geeft de mogelijkheid om een stem te zijn voor de LGBTQIA+-gemeenschap, om belangrijke kwesties aan te kaarten, bewustwording te vergroten en positieve veranderingen te bevorderen”!
Waarom heb je gekozen voor jouw persoonlijke thema?
“In 2021 trouwde ik met mijn soulmate Didier. Het was een ijskoude dag, maar onze harten waren verwarmd door alle mensen die tijdens deze coronaperiode in groepjes van vier waren samengekomen om onze liefde te vieren. Na onze kleine receptie trokken we met onze fotograaf door Antwerpen. Helaas werden we, op slechts 100 meter van ons huis, bespuugd en beklad door enkele individuen die duidelijk vonden dat twee mannen niet met elkaar mogen trouwen of liefde mogen tonen. Dit incident overschaduwde de mooiste dag van ons leven. Het was een traumatische ervaring die ons weer met beide voeten op de grond zette. Ik deel deze ervaring als onderdeel van mijn verwerkingsproces en om te benadrukken dat het absoluut niet oké is om iemand pijn te doen, ongeacht geaardheid of afkomst”.
Wat maakt jou anders dan de andere Mister Gay Belgium kandidaten en waarom moeten ze juist op jou stemmen?
“Wat mij onderscheidt van de andere kandidaten is waarschijnlijk de combinatie van het sociale en zorgzame met een vastberaden en analytische aanpak. Maar ik ben ook integer en verlegen op bepaalde aspecten. Ik heb persoonlijk ervaren hoe belangrijk het is om jezelf te accepteren en een ondersteunende gemeenschap te vinden, en ik wil die ervaring gebruiken om anderen te helpen.
Mijn centrale thema is het bestrijden van fysiek en verbaal homofoob geweld, een problematiek die in verschillende subcategorieën valt en waar velen in onze gemeenschap al mee te maken hebben gehad. Het is essentieel om dit geweld te stoppen en elke vorm van discriminatie tegen te gaan.
Ik ben niet de oudste van de groep, maar ik heb volgens mij nu pas de juiste maturiteit en levenservaring die weet wat het leven en de moeilijkheden binnen onze community inhouden.
Een stem op mij betekent dat ik mijn verhaal mag delen en een stem kan zijn voor degenen die zich nog steeds in de schaduw bevinden en dagelijks te maken krijgen met homofoob geweld en discriminatie. Als Mister wil ik bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen en bewustzijn creëren rondom deze uitdagingen die te frequent voorkomen. Met mijn doorzettingsvermogen en empathie ben ik ervan overtuigd dat ik een positieve impact kan hebben, anderen kan inspireren en informeren.”.
Met welk beest mogen we jou vergelijken en waarom?
“Een olifant, blijkbaar een sociaal en zorgzaam beest. Ik heb namelijk ook de neiging om voor anderen te zorgen en betrokken te zijn bij sociale interacties. Maar, net zoals olifanten, heb ik ook een behoorlijk koppige kant en neig ik ernaar om veel na te denken over bepaalde situaties, misschien zelfs tot het punt van overanalyseren. Maar wel vastberaden”.
Welke wijze raad zou jij geven aan jonge homo’s, die nog niet uit de kast zijn gekomen?
“Mijn belangrijkste advies zou zijn: neem je tijd en wees geduldig. Het proces van zelfacceptatie en uit de kast komen kan veel tijd en moeite kosten, forceer daarom niets. En het is ook een proces dat je niet per se alleen hoeft te doorlopen. Je kan gerust mensen in vertrouwen nemen, eventueel ook professionele hulpverleners, die jou kunnen helpen, ondersteunen en versterken. Hoewel er waarschijnlijk negatieve reacties zullen volgen focues je vooral op de positieve reacties, die er sowieso gaan zijn! En vergeet in het hele verhaal zeker niet dat je trots mag zijn op jezelf, no matter what.
Mocht je je alleen op de wereld voelen, weet dan dat je niet alleen bent; er zijn veel meer mensen dan je denkt die door dezelfde situatie zijn gegaan en door het proces van zelfacceptatie enorm sterk in hun schoenen staan. Elke dag groei je een beetje meer.”!
Hoe was jouw coming out en hoe waren de reacties van je omgeving?
“Ik heb zelf heel lang geworsteld met mijn identiteit. Dus mijn effectieve coming-out is pas gebeurd toen ik naar mijn masteropleiding op kot in Gent ging. Daar vond ik de ruimte en de tijd om mezelf te accepteren en mensen tegen te komen die ‘hetzelfde’ doormaakten en al bepaalde fases verder waren. Wat rond de gemeentelijke kerktoren iets moeilijker te vinden was. Het feit dat ik in een open-minded en creatieve sector heb gestudeerd, zorgde voor een vlotte acceptatie door mijn vrienden. Mijn directe omgeving, zoals mijn ouders en zussen, reageerde aanvankelijk wat geschrokken maar dit sloeg vrijwel meteen om in positiviteit. Nu zijn ze mijn grootste supporters van dit avontuur.”
Wat betekent Pride voor jou en wat of waar is voor jou het leukste Pride feest?
“Voor mij staat Pride enerzijds voor een viering van diversiteit, acceptatie en gelijkheid. Een moment waarop we de LGBTQIA+ gemeenschap eren, onze geschiedenis vieren en ons inzetten voor een toekomst waarin iedereen vrij kan zijn om zichzelf te zijn, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Pride herinnert ons eraan dat we trots mogen zijn op wie we zijn en dat we het recht hebben om lief te hebben wie we willen, zonder angst voor discriminatie of veroordeling. Anderzijds moeten we stilstaan bij het feit dat we er nog helemaal niet zijn met deze gelijkheid en deze dag is dan ook een manifestatie waarop dit duidelijk moet blijken en waar we ook moeten bij stilstaan. Een dag die blijkt dat er nog werk aan de winkel is”.
Wat is jouw wildste droom/fantasie die mag uitkomen?
“Maar ééntje?”.
Korte reactie op de volgende steekwoorden of vragen.
Favoriet land: “Spanje”.
Favorite Drag Queen:“Ik ga voor de Vlaamse scene: La Tash, Danity Grace, Lola McQueen,… niet meteen een favoriet”.
Goede Eigenschap:“ Sociaal, zorgend”.
Slechte eigenschap:“Koppig, overthinker”.
Boxers of briefs: “Beiden”!
Wat vind je van de Pink In Our Lives website: (www.pinkinourlives.com)“Teasing”.
Ontbijt op bed of dinner met 2: “Dinner met 2”.
Favorite gay party: “I’m all over the place, dus niets specifieks”.
Naughty of Nice: “Beiden hehe”.
Grootste angst:“De dood”.
Knapste man: “De mijne”.
Mooiste lichaamsdeel van je zelf: “Mijn ogen”.
Geheim of weetje wat niet veel mensen van jou weten:“ It’s a secret :p”.
Happy single or partner: “Married”.
Doel in jouw leven: “Be happy and healthy”.
Tattoo’s: “Yes”.
Eerste liefde: “”Mijn mama.
Levensmotto: “: Carpe diem, cliché, maar het klopt wel.”
Bedankt voor dit interview Jonathan en om onze lezers jou zo beter te leren kennen.
May the best GAY Ambassador win!!!
Like, share, and follow our page Pink In Our Lives for more!
Comment or sound off below. THANK YOU!!!