Tijd voor het tweede deel met ShowQueen van het jaar 2017 voordat zij de kroon overdraagt aan een nieuwe showqueen in het Bau-huis in Sint-Niklaas. Onze reporter Christiaan stelde nog wat extra vragen en kreeg ook meer inzicht in de man Nic achter het karakter/personage “STAR”.
Wat is voor jou HET hoogtepunt geweest van het jaar na je overwinning?
“Er is niet echt 1 hoogtepunt geweest, het zijn er eigenlijk meerdere.
Onze reis naar parijs met de organisatie naar Parijs met La Tash (winnares SQA 2016) erbij. Heel goed geamuseerd. Drama Queen was heel leuk! Super! Jureren van MTB was heel erg leuk”.
In the Showqueen scene leeft de ruis dat er wel eens haat en nijd is onder de meisjes heb je dit ooit meegemaakt? En hoe ga je hiermee om?
“Dat heb ik het hardst en duidelijkst op MTB mogen ervaren. En dat is dan zo.
Wat me niet direct verbaasd, maar wat ik nog het ergste vind is wat de achterbaksheid is; van heel erg vriendelijk in je gezicht doen, maar dan tegelijkertijd je uitlachen en belachelijk maken achter je rug, onder mekaar, onder anderen.Dat vind ik jammer, ik zal dat nooit niet doen. Als ik iets vind zal ik dat gelijk tegen jou zeggen en niet in je gezicht vriendelijk doen en mij omdraaien en tegen andere collega’s lacherig doen. Of commentaar geven.En dat heb ik daar mogen ondervinden, maar dat was niet echt een verassing. Het klopt dus wel. De community roept zo hard en luid voor aanvaarding, omdat ze anders zijn en respect moet hebben voor iedereen, maar binnenin gunt niemand elkaar het licht. Iedereen vind zichzelf de beste, de mooiste, de grappigste, vinden ze dat ze in de beste groep zitten. Dat ze de meeste optredens hebben, enzovoort.
Ik ben zo blij dat ik daarbuiten sta. Dat ik me daar niet zo in meng in het SQ milieu.
Ik ga ook weinig naar andere shows kijken. En wij zijn in Maskara al 16 jaar open en op regelmatige basis liggen wij onder vuur door anderen, omdat het niet mooi genoeg is of plat genoeg is of choreo’s verkeerd of zo verder. Mensen zijn er altijd op uit om te komen kijken en af te kraken. Dan vraag ik mij dikwijls af is dat uit jaloezie, omdat het feit is dat wij als enige een eigen zaak hebben waar mensen elke week naartoe komen en niet moeten sleuren heel Vlaanderen of de wereld rond om op te treden. Dat heeft daar ook wel een deel mee te maken denk ik. Maar inderdaad haat is niet alleen een ruis, maar de haat en nijd is real”.
De laatste jaren zie je een opkomst van Rupaul’s Dragrace. Ook in het Vlaamse circuit zijn er meer en meer dames die zich in deze stijl verdiepen en hiermee het podium betreden. Hoe sta je tegenover deze nieuwe invloeden, zou je dit zelf ook uitproberen?
“Dat is ook wel een stevige boterham omdat ik daar een verdeelde mening over heb.. Ik vind het leuk en oké! Heel Amerikaans. En laat heel goed zien hoe ze in Amerika shows doen. Wij word geboekt en betaald om een optreden te komen doen. Daar kom je gratis optreden en krijg je tips van een publiek. Dus de mensen moeten op een heel andere manier optreden. Doordat programma laten ze zien dat er verschillende soorten van dragqueens zijn. Contrast, fishy queens tegen het transgender, heel extravagante drags die speciale looks neerzetten, dan heb je ook nog de comedy queens. Een grote verscheidenheid word daar getoond, wat goed is voor de community hier, omdat mensen nu ook kunnen zien dat er veel verschillende soorten drags zijn.
Een minpunt is dat elke man, vrouw of elke Showqueen, jong en oud naar al die seizoenen kijken en per definitie van zichzelf vinden dat ze allemaal Michelle Visage zijn en het recht hebben om op alles en iedereen commentaar te geven. Zeggen aan iedereen die shows doet, wat er allemaal niet goed is. En dan heb ik zoiets van; tja het wil niet zeggen omdat je naar een tv programma ziet, dat je dan per definitie de kennis hebt over hoe het nu allemaal draait of keert op een podium. Als je nu eerst zelf op een podium leert staan, het zelf allemaal doet, je zelf leert schminken en pruiken opzetten. Daarnaast het een aantal jaar zelf doet, dan heb je recht van spreken. Maar iemand die nog nooit dat gedaan heeft en op basis van Rupaul’s Dragrace te kijken, zichzelf het recht toe-eigent. Daar heb ik wel een probleem mee met dit fenomeen, dat zich hoe langer hoe meer voordoet.
Wat ook nog een negatief aspect is dat nog meer dan vroeger, dat elke jonge homo van 16, 17 begeesterd word door dragqueens door dat programma en dan denkt dat ze allemaal geschikt zijn om op een podium te kruipen, hun eigen te schminken en gaan optreden en niet altijd met de beste uitkomst. En dan bedoel ik niet op kwaliteit. Niet neerkijkend bedoeld, want we zijn allemaal zo begonnen, en we zagen er allemaal niet zo uit als vandaag de dag. Maar waarom dan toch gelijk heel experimenteel gaan schminken, op een podium kruipen, nummerkes gaan doen. Heel alternatief met nummers, die zij alleen kennen en dan toch verwachten dat een publiek gelijk op hun knieën gaan vallen en blij zijn dat ze op het podium staan.
Wat heel veel jonge garde niet beseft is, dat WIJ in België en Vlaanderen, echt WIJ op ons 2 knieën mogen gaan zitten, dat mensen geld willen betalen om naar een man in een kleed te gaan kijken die aan het lip syncen is. Ik merk nog altijd veel te vaak, en zeker bij jonge mensen en dat is mogelijk uit onzekerheid, dat die zich een Drag air/attitude aanmeten van “ik-ben-the-next-best-thing” en ik ben hier nu en iedereen mag plat op de grond vallen, want ik ben de mooiste en de knapste en de beste van allemaal. Die nederigheid mis ik heel veel ook bij de gevestigde waarden. Jullie moeten nederig zijn en dankbaar zijn dat we mensen hebben die kaarten willen kopen en inkom willen betalen om naar een man in een jurk te kijken, want op het einde van het liedje blijven we dit nog allemaal. Dat is de basis gedachte!!! Door Rupaul stijgt het nog meer mensen naar het hoofd. Het heeft een positief effect door de openheid en meer mainstream belangstelling, maar het negatieve is dat mensen veel te makkelijk denken dat ze de super Queen zijn en denken dat ze super mooi en super goed zijn. En opeens kunnen kijken door andere ogen en denken het jury lid uit te hangen”.
Wat is je wens droom, met wie zou je nog graag eens optreden, met wie je nog niet hebt opgetreden? (Go a head make a wish!!!)
“Ik heb zoveel dat is een moeilijk! Ik zou wel eens graag in het Sportpaleis willen optreden met Natalia, met dansen en gewoon in een act met dragqueens of zelfs met Lady gaga of Madonna. Dat zal er wel nooit niet inzitten. Ik ben niet zo van grootste dromen. Ik zou wel eens graag mee willen doen aan zoiets als Rupaul’s Dragrace en dan aan de Amerikaanse versie. Dat kan al niet als European zijnde. Dat zou het wel zijn. Gewoon uit het feit om wat ik van mezelf vind en weet en ik vrij handig ben om kostuums en looks te maken, of met de naaimachine te werken. Acteren, oké dan nog, het zingen schrikt me wel wat af, maar dat zullen we dan wel horen”.
Wie is je lievelingscollega om mee samen te werken?
“Ik heb niet 1 iemand in speciaal, maar wel mijn collega’s van de Maskara omdat we mekaar ook buiten Maskara als vrienden hebben, en ook al zo lang met Zsa Zsa Lamor. Wij werken al langer dan 16 jaar samen. Dat schept een bepaalde band. Maar natuurlijk met een dikke vette knipoog zou ik ze ook wel eens een lap in hun gezicht kunnen geven…(giechel!), maar omdat je mekaar al wekelijks ziet in een vriendenkring heb je soort van een relatie en kan je het ook al eens oneens zijn.
Als ik 1 iemand moet noemen, en zalig mee samenwerk en nog nooit geen problemen mee heb gehad is het Misty Moonlight. Omdat die ook zodanig met haar 2 voeten op de grond staat. En alles relax is en altijd wel oplossing vind zonder gelijk paniek te maken. Dan is het zeker Mathias AKA Misty Moonlight. Ook omdat we van dezelfde muziek houden, de nummers en de zelfde dingen denken”.
Leading Lady Zsa Zsa lamor en eigenares Maskara. Kan je ons hier iets meer over vertellen. Wat is hét Maskara concept etc.?
“Ik heb hier al eerder over verteld. Ook over haat en nijd hier rondom. De grote mond van Zsa Zsa doet daar natuurlijk ook een beetje aan mee. Het concept van Maskara is iets wat andere groepen moeilijk kunnen bevatten. Wij moeten het niet hebben van perfect afgewerkte shows die groepsnummers hebben, die volledig en correct in de choreo’s zijn. De mensen komen terug en het succes van Maskara is de grote dosis humor die we brengen, en de komische grofgebekte presentatie van Zsa Zsa. Maar het heeft ook voornamelijk te maken met het feit dat wij als groep en individu onszelf niet te aux serieux nemen en ook als groep kunnen lachen. En die ontwapening is ook zichtbaar op het podium richting de zaal. Net zoals we tijdens de pauze door het publiek lopen, foto’s nemen en babbelen met veel mensen en zo alle tafels bezoeken. Het is door die benadering dat dit overkomt. We zijn eigenlijk mannen in een jurk, die onszelf niet te serieus nemen en een publiek bijeen krijgen om te komen kijken. En dat is het concept van Maskara en de sleutel van Maskara.
Wij staan niet op het podium om de beste en de mooiste te zijn, nee… we staan om jullie betalend publiek te entertainen en plezier te bezorgen en dat jullie daarom terug komen. En dan heb je groepen die met pluimen, dansers, mooiste van alles die dan niet DAT doen wat wij doen…..en hebben dan niet ons succes. Dat is ook de reden dat veel mensen commentaar hebben en naar de horeca nacht komen kijken en die vergelijking maken met andere groepen. Ons succes ligt niet in perfecte choreo’s , perfecte dansers en perfecte jurken en pluimen ons succes ligt ergens anders.Daarom dat VTM kijkend Vlaanderen al meer dan 15 jaar terug komt naar Maskara.
Wat betreft Zsa Zsa Lamor. Natuurlijk Danny is al meer dan 16 jaar in mijn leven. En de laatste 10 jaar eigenlijk privé een zeer goede vriend geworden. Danny is iemand die rapper praat dan nadenkt. Ik ben degene die daar dan soms een nuance kan aangeven nadien en dat kan ik in onze vriendschap. Hoge bomen vangen veel wind. Als je iemand bent die bekend is, vanwege de ongezouten mening te geven, dan lig je natuurlijk altijd onder vuur. En krijg je ook altijd veel kritiek naar je toe geworpen. Ik kan alleen maar zeggen dat de mensen die Zsa Zsa kennen en niet Danny, het is zoals bij de meeste mensen, ze hebben een hele grote mond, maar meestal een heel klein hartje. De mensen die hem beter kennen weten dat. Een klein tipje van die sluier is hiervan wel opgelicht in het programma van “Luc Alloo in de nacht” op VTM. Daar heeft hij zichzelf van een heel kwetsbare kant laten zien”.
Sinds je deelnames aan SQ Awards, Drama Queen etc ben je zeer geliefd in de LGTB scene! Ben je je hiervan bewust en voel je je een rolmodel?
“Goh, eigenlijk ben ik mij daar niet van bewust! Buiten een boeking of als ik ergens moet optreden, kom ik daarnaast heel weinig buiten. Weekenden zitten sowieso al vol, omdat ik elke zaterdagavond werk. Ik kom er nog weinig aan toe dan om nog ergens iets te gaan drinken buiten. Ik kom gewoon met heel veel mensen goed overeen, en heb heel weinig tot geen vijanden, denk ik dan. Omdat zowel Nic als Star met niemand ruzie zal maken, ik ben altijd vrij sociaal, iedereen goedendag zeggen of een babbeltje mee maken. Als ik dan een rolmodel ben, wat ik dan nu van jou verneem, vind ik dat heel leuk om dezelfde reden als wat ik al zei in een andere vraag. Respectvol omgaan met iedereen, proberen juist om te springen met taal niet kwetsend of agressief. Ik probeer ook altijd anderen te behandelen, zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden. Ik geloof ook heel sterk in karma. Wat je een ander aandoet, komt 3 maal zo hard terug. Zowel positief als negatief. Ik probeer zo weinig mogelijk mensen negatief iets aan te doen, omdat je dat 3 maal zo hard terug krijgt. Wraak werkt niet, daar geloof ik niet in. En dat heb ik ook nog niet nodig gehad”.
Mother Star heeft meestal wel altijd haar woordje klaar staan, de live streams vanuit BACKSTAGE Maskara liegen er niet om…ha ha. Ooit wel eens met je mond vol pearly whites gestaan darling?
“Ja, dat kan best gebeuren, en vooral als ik iets niet verwacht. Een onverwachte reactie bijvoorbeeld uit een bepaalde hoek, een compliment, een spontane daad, zowel positief als negatief.
Als Star in een hetero omgeving, flirterig stout en speels…en dat er op die vibe word ingegaan, dan kan ik wel eens met m’n mond vol tanden staan. (Al zijn die momenten niet lang…LOL!!!”)
In de LGTB wereld komt nog frequent het signaal van gaybashing met name op scholen maar ook in de maatschappij/samenleving enz. Heb je dit zelf ooit meegemaakt , en kan/ wil je hierover een persoonlijke verhaal vertellen? En hoe ga je hiermee mee om NU?
“Dat heb ik nog nooit zelf meegemaakt, zelf niet toen ik in mijn puber jaren zat. Heel extravagant gekleed ging van Hoboken, naar centrum stad en terug. Nageroepen wel, maar nooit fysiek. Gaybashing nog nooit mee gemaakt. Mijn mening is hierover, ik vind dat je dat verhaal per verhaal moet bekijken.
Ik ben daar volledig tegen. Maar ik zie soms ook situaties van gays die ladderzat buitenkomen en roepen naar mensen op straat en zodanig profileren, dat ik denk je creëert nu voor jezelf een situatie waar gaybashing om de hoek komtt en niet ver vanaf loopt. Dan maak je jezelf ook een slachtoffer.
Als je zonder reden gewoon word aangevallen dat is een NO GO.
Maar het zelf provoceren op de verkeerde momenten of buurten, dan werk je het in de hand, dan ben je daar zelf een beetje schuldig aan. Het is een beetje tweeledig. Dat bedoelt niet dat we allemaal in een zak moeten gaan lopen. Maar ik ga ook niet als Star volledig in drag in de Handelstraat in Borgerhout, op de moment dat de moskee juist gedaan is met gebed. Dat doe je niet. Ik ga ook niet volledig voor een voetbal stadion van Antwerpen staan op de moment, dat er juist een probleem match gedaan is en iedereen buitenkomt. Wees je daarvan bewust”.
Jouw jaar SQ 2017 loopt langzaam ten einde en op 29 April zal je de scepter doorgeven aan je opvolgster. Wat wens je hen toe? En wat niet? Wie is er voor jou een potentiële kanshebster?
“Ik wens gewoon dat ze op een respectvolle manier de titel zal dragen en ermee om zal gaan. Dat ten allen tijde zich bewust ervan is een rolmodel te zijn op dat moment door die titel te dragen en deze niet zal beschamen. Potentiële kanshebster in mijn hoofd, maar dat ga ik niet uitspreken. Dat hou ik voor mezelf. Alles hangt af van de avond en jury, het kan alle kanten uit. Ik hoop dat alle kandidates iets meer hebben nagedacht over het totale plaatje. Ik heb met mijn acts de toon gezet hiermee. De verrassing”!
Graag een aantal korte opmerkingen op volgende quotes of woorden:
Showqueen van het jaar 2017: “Een bekroning van een carrière , de kers op de taart. Super leuk jaar, heel veel kansen gehad, en nog geen minuut spijt gehad van mijn deelname”.
Miss Travestie Belgie: “Erg vereerd en leuk in jury te hebben gezeten.
Ik vind het voor de rest een beetje een saaie verkiezing. Wat ik voor de rest vind van deze verkiezing, het draait voornamelijk die avond om iedereen in het publiek om zichzelf te laten zien en te profileren. De verkiezing zelf is bijzaak. Het is veel een evaluatie en een platform om een jurk aan te trekken en buiten te komen en mekaar te beschimpen. Iedereen wilt de mooiste en de knapste en de indrukwekkendste zijn.
Voornamelijk degene die in het publiek zitten, dat was een eyeopener. Ik had er al veel over gehoord en veel van de geruchten die ik had gehoord blijken waar te zijn”.
Ster allures: “Ik denk dat ik die niet heb, of tracht die niet te hebben. Die titel heb ik niet uitgespeeld. Ik heb ook een hekel aan mensen die dat hebben. In mijn vorige antwoorden heb ik al gesproken over de nederigheid die wij moeten hebben om te bedanken naar je publiek die voor betalen om te komen, dus nee”.
Coming out: “Toen ik 12 was, gezegd met een heel open en begripvolle familie.
Een gedroomde jeugd gehad op gebied van aanvaarding en mezelf te kunnen zijn en wie ik was. En geliefd wat ook nu nog steeds zo is.”
De man van je leven! “Onze Gino. 13 jaar lang, nog steeds en dat zal altijd zo blijven. Ik ken niemand die mij zo onvoorwaardelijk graag ziet en tot in de kern, tot in het diepste van zijn botten van mij houd en dat is omgedraaid ook zo. Ik ben iemand die vrij koel kan overkomen en streng kan zijn of weinig affectie toont. Maar laat dat dan zien in andere dingen. Wat ik wil zeggen, in elke relatie en huwelijk daar is werk aan nodig. De kern tot een geslaagde relatie is openheid, eerlijkheid en communicatie. Als je altijd eerlijk alles kan vertellen, zowel positieve als negatieve dingen. Dan heb je al voor 90 % een goede relatie, dat is de sleutel van een goede relatie”.
Transgender of Travestie: “Ik vind dat geen keuze, of wel naast of verbonden is, overvloeiend. Transgenders hebben een struggle die vele groter is. Die hebben een veel moeilijker parcour af te leggen dan uiteindelijk travestie. Travestie is nog altijd een man die zich verkleed als vrouw en zich uitkleed en dan blijft het een man. En gaat daar ook als zodanig door het leven. Transgenders hebben een veel moeilijker pad te leggen, psychologische testen, hormonen kuren, full-time als vrouw door het leven te gaan, dan de geslachtsoperatie op zich die ook niet van de minste is. Dan de administratieve rompslomp. Ik vind dat is een veel complexer dan travestie. Het is geen keuze. Het is iets anders betekenen. Dat naast mekaar leeft. Er zijn heel veel mensen die beginnen als travestie en die uiteindelijk transgender zijn die er dan mee doorzetten en veel gelukkiger zijn”.
Favoriete make up merk: “Kryolan en Mac”.
Vintage Queen: “Dat ben ik ten volle uit, ik ben een kind van de jaren 80 en 90, en hoor heel graag jaren 60 & 70 muziek. Vintag,e ja in die jaren was er wel een andere glamour dan de moderne tijd nu. Definitely a Vintage Queen”!
United Queens: “Een fantastisch leuk en mooi initiatief, ik hoop dat we de stadschouwburg ten volle kunnen gebruiken en een show kunnen neerzetten. Een voorbeeld dat we als groepen samen een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen kunnen maken dat we kunnen samen werken in harmonie en vrede zonder de beste of de mooiste te willen zijn, en mekaars stijl en moment in de spotlight gunnen”.
Pumps of platforms: “Platforms, zeker weten. Alhoewel ik ook op pumps optreed, maar die heb ik het liefst”.
Favoriete muziek: “Ik hoor zowel alles graag. Club, house, jaren ‘50 tot ‘90, alle decades. Ik ben een jukebox van alles graag. Opera, new wave, rock”.
Rolmodel: “Alle mensen in de jaren ‘70 en ‘80 die ervoor hebben gezorgd dat wij nu een bepaalde aanvaarding hebben gecreëerd die wij nu kunnen doen, en mogelijk hebben gemaakt dat we mainstream meer aanvaard te worden. Alle grote artiesten die in het androgyne gezeten hebben zoals daar Boy George , Grace Jones, David Bowie. Zulke mensen dat zijn mijn rolmodellen ook voor inspiratie. Divine, Claus Nomie”.
Madonna: “Dat is een interview van 2 uur op zich over haar!!! Madonna my number one, mijn idool van allertijden, persoon waar ik mee ben opgegroeid, kameleon van looks, iemand die helemaal niet goed kan zingen, maar dat goedmaakt door alle shows en acts en looks, te brengen…hier kan ik eindeloos over doorgaan. Voor mij is dat nog steeds DE QUEEN met hoofdletters of POP!!
Catwalk: “I love catwalks. Als ik daarover terugdenk….ik heb op de mode academy gezeten niet om alleen looks te creëren, maar evenzeer om die catwalk. Ik had daar even zo graag willen lopen, dan de kleding voor de modellen te willen maken. Dat roept Catwalk bij me op!
Bucket List: ”Nog verre reizen maken samen met mijn man. Bestemming die ik nog heel graag wil zie,n maar ook zeker een kostenplaatje met zich meebrengen. Japan Zuid Afrika, Antarctica willen bezoeken. Als Star, eigenlijk niet veel meer. Deelname aan Rupauls Dragrace, maar dat is eigenlijk meer een fantasie die nooit gaat gebeuren. Optreden Sportpaleis. Dat zal het voorlopig zijn. Wat wil zeggen dat ik iemand ben die gelukkig is, en tevreden is met wat ik heb kunnen doen en mogen bezoeken. Ik ben op dat moment een gelukkig persoon. Daarmee dat mijn bucket list waarschijnlijk niet zo groot is”.
Pink In Our Lives; “Een geweldig platform, leuk dat er een Belgische blog is die alle gay LGTB evenementen, zowel in Benelux en de hele wereld zowel rapporteert en een platform geeft. Thumbs up, en heel veel succes voor Pink In Our Lives. (Wij zijn ook genomineerd op de Show Queen Awards. Red.)
Een laatste statement shout out zoals het tegenwoordig heet…. naar je fans, publiek en lezers van dit interview. (Laat je volledig gaan!)
“Gun elkaar allemaal het succes! Behandel anderen zoals jezelf behandeld wil worden! Als allerlaatste wil ik graag een quote lanceren van de fantastische Oscar Wilde:
“We are lying the gutter, but some of us are looking at the Stars…
Wat eigenlijk wil zeggen, we zitten allemaal, hebben allemaal een zwaar leven. Maar sommige van ons bezien het vanuit de positieve kant, en dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Als je het positief bekijkt, is er voor alles een oplossing.
Je moet ze alleen willen zijn. Voila en jullie ook bedankt voor het interview”.
Zie hier het winnende nummer van Star: https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FWeLoveMisses%2Fvideos%2F1551191281581633%2F&display=popup&ref=plugin&src=video
Namens het volledige team van Pink In Our Lives, en mezelf bedank ik je voor je openhartige en persoonlijke interview. En we wensen je nog zeer veel succes bij je verder carrière!
Christiaan d’Hooghe.
Showqueen Reporter LGTBQ page Pink In Our Lives.
(Winner Pink Brandt Award 2017 LGTBQ Advertisment.)
Voor meer Showqueen nieuws en LGTBQ informatie volg www.pinkinourlives.com of bezoek onze facebook pagina en volg https://www.facebook.com/pinkinourlives/
Pink In Our Lives is opgericht door Lesley Gregory Middleton.
Please follow us for more at Facebook, Youtube, Instagram, Twitter or Tumblr.
Fill out your email address at www.pinkinourlives.com for more updates, news, stories, parties and more!!! DON’T SAY IT, BUT SPRAY IT!!!
Big kiss,
Lesley Middleton, owner of PINK IN OUR LIVES