Het is de tijd van het jaar alweer want binnenkort op 1 juni 2019 is de finale van de zevende editie van Mister Gay Belgium 2019 en weten we wie van de twaalf finalisten de huidige Mister Bart Hesters gaat opvolgen. Welke twaalf het zijn kon u hier lezen: https://pinkinourlives.com/2019/02/28/who-will-be-the-new-mister-gay-belgium-2019-pinkinourlives-mgb2019/
Maar nu stellen de kandidaten zich ook zelf één voor één voor de komende weken. Wie is uw favoriet? De negende kandidaat is Matthias De Roover, 25 jaar oud en deed zijn coming out in 2013. Zijn campagne gaat over LGBT in de sportwereld.
“Een vriend van mij vertelde over de verkiezing, en zei, Matthias, is dat niks voor u? In het begin dacht ik, nee dit is absoluut niks voor mij, maar ik begon wat meer op te zoeken over de verkiezing want ik was nieuwsgierig. Hoe meer ik over de verkiezing las, hoe meer ik dacht, ja dit is echt iets voor mij. Dus besloot ik me in te schrijven, na het eerste gesprek was ik dan ook volledig overtuigd om deel te nemen en me volledig in te zetten voor de doelen waarvoor MGB staat.
Mister Gay Belgium voor mij betekent een verkiezing die de problematiek van LGBT’ers zoveel mogelijk bespreekbaar wil maken en aandacht wil schenken aan de problemen/taboe’s die er nog steeds zijn. De nadruk van de verkiezing ligt voor mij op het feit dat we andere jongens willen helpen door de problemen bloot te leggen die we zelf ondervonden hebben en met omgegaan zijn. Door ervaringen te delen kunnen wij jongeren bereiken en hun zo helpen met de problemen die ze eventueel zouden doormaken. Het moet ook een wake up call zijn voor de media, de politiek,…, want ondanks alle inspanningen blijven we zelfs in België met grote problemen en taboe’s kampen”.
Waar gaat jouw campagne over en hoe ga je dat aan het publiek overbrengen?
“Mijn campagne zal zich voornamelijk richten op de LGBT’ers in de sportwereld. Er heerst nog steeds een groot taboe rond LGBT’ers in de sportwereld. Er zijn nauwelijks sporters die zich durven outen wanneer ze nog actief sporten, meestal gebeurt dit na hun carrière. Men durft of kan zich niet outen om verschillende redenen, soms zijn het de teammates, soms wordt het afgeraden door de sponsors, of is men bang voor de reactie van de supporters. Helaas gebeurt het ook nog steeds dat wanneer men zich dan wel durft te outen, men zelfs uit het team wordt gezet, en dit kan anno 2019 absoluut niet door de beugel.
Het outen op zich is al een zeer grote en moeilijke stap voor iedereen van ons, je zou geen niet nog eens rekening moeten houden met de “gevolgen” die het met zich meebrengt in je geliefkoosde sport. Iedereen moet zichzelf kunnen en durven zijn, ongeacht eventuele reacties. Ik ben van het oordeel dat wanneer iemand volledig zichzelf kan zijn pas het talent dat in je zit er volledig uitkomt. Zolang je niet kunt zijn wie je bent, blijf je steeds met iets zitten en kun je je talent niet volledig in de verf zetten. Don’t judge talent, embrace it”.
Hoe was jouw coming out en hoe waren de reacties van je omgeving?
“Op 18 jarige leeftijd heb ik het voor de eerste keer thuis verteld. Op die leeftijd was ik niet dezelfde jongen die ik nu ben, ik was heel onzeker en kon alle steun van mijn ouders toen gebruiken. De reactie van mijn mama op het feit dat ik homo was, waren heel hard in de van: weet je wel wat je zegt, is het geen fase in je leven, ben je daar wel zeker van, wat gaan je vrienden daarvan zeggen, wat gaan de mensen in het dorp zeggen, enz… Dat is hard als je dat te horen krijgt van je mama met wie je een heel goeie band had en nog steeds hebt. Op die leeftijd was ik niet sterk genoeg om daarop in te gaan, je begint dan opnieuw na te denken, zou het toch een fase zijn, denk ik wel aan de gevolgen, enz… Op dat moment heb je steun nodig want je raapt al je moed samen om het te vertellen en daarna begin je opnieuw te twijfelen. Ik denk dat dit een zeer normaal proces is, waar veel jongeren het moeilijk mee hebben.
Nadien ben ik dan ook bijna een jaar samen geweest met een meisje, maar uiteindelijk kun je niet tegen jezelf blijven liegen. Op een bepaald moment beslis je voor jezelf, kijk ik ben wie ik ben en ik ben er trots op. Maar veel belangrijker is dat je er zelf klaar voor moet zijn, je moet klaar zijn om reacties van sommige mensen op te vangen. Op 20 jarige leeftijd was ik er klaar voor, ik studeerde toen ook verder in Gent en had enorm veel steun van al mijn vrienden die het op dit moment wel al wisten. Ik besloot het ook opnieuw thuis te vertellen, maar dit keer op een andere manier. Ik schreef een brief over hoe ik mij voelde bij het feit dat ik op jongens viel en legde deze op tafel toen ik naar school vertrok. Ik stuurde een bericht naar de mama dat er een brief klaar lag die ze moest lezen en alles eens moest laten bezinken en wanneer zij klaar was om erover te praten, we erover zouden praten. Achteraf gezien was dit in mijn geval de beste optie. Het gaf hen thuis de kans erover na te denken het te laten bezinken en er daarna een volwassen gesprek over te hebben.
Toen bleek ook dat de reacties 2 jaar daarvoor eerder uit onwetendheid, bezorgdheid en angst waren voor wat me allemaal te wachten stond, dan het feit dat ze me niet zouden aanvaarden voor wie ik was. Ik zou dus als boodschap willen meegeven dat je er volledig klaar voor moet zijn en probeer je altijd in te leven in beide kanten van een verhaal. Over mijn coming out bij mijn vrienden kan ik zeer kort zijn. Tegen iedereen waartegen ik het vertelde kreeg ik zeer positieve reacties. Ik had vroeger ook zeer veel schrik om het te vertellen, maar achteraf bleek dat dit nergens voor nodig was. Je vrienden nemen je voor wie je bent, anders zijn ze het absoluut niet waard je vrienden te zijn”.
Welke wijze raad zou jij geven aan jonge homo’s die nog niet uit de kast zijn gekomen?
“Blijf jezelf niet langer verstoppen, wees trots op wie je bent. Denk niet dat je jezelf kunt veranderen, want dat lukt niet, je kunt jezelf een hele tijd blijven voorliegen maar dan zul je nooit 100% gelukkig zijn. Kies voor je eigen geluk, niet voor het geluk van vrienden of familie, want je leeft maar 1 keer! Je bent wie je bent en wees trots op wie je bent. Praat over je gevoelens met mensen die nauw aan je hart liggen en denk niet dat je alleen staat, er zijn zoveel mensen die je hierin willen helpen, maar je moet de stap wel zelf zetten. Be proud of who you are!“.
Denk je dat er nog altijd een Pride nodig is in de wereld voor onze community en waarom?
“Een Pride blijft voor veel mensen in onze community een evenement waar ze volledig zichzelf kunnen en durven zijn, daarom blijft het zeer belangrijk deze evenementen te organiseren. Al vind ik wel dat iedereen steeds zichzelf moet kunnen zijn gelijk waar en wanneer, helaas durft niet iedereen dat. Ik begrijp dat dit een zeer grote stap is maar onze samenleving moet echt leren samenleven met alle culturen, genders, voorkeuren enz… Iedereen hoort dezelfde kansen te krijgen zonder dat er een onderscheid gemaakt wordt op welke basis dan ook want we zijn en blijven nog steeds mensen met gelijkwaardige gevoelens”.
Welke knappe man mag jou vergezellen op de rode loper events als jij Mister Gay Belgium 2019 word?
“Dries Mertens”.
Korte reactie op de volgende woorden:
Favoriet land: “Colombia”
Naughty or nice: “Naughty”?
Superheld: “Mijn papa”
Trouwen of kinderen: “Kinderen.”
Pink In Our Lives: “Leef je leven zelf, laat je niet leven door anderen“!
Beste jeugdherinnering: “Het rijden op een schaap in de tuin van mijn overladen opa, doet me steeds aan hem terugdenken.”
Grootste angst: “Bang om vergeten te worden.”
Favorite tv-show ?: “Prison Break”
Boxers or briefs: “Boxers”
Doel in je leven: “It is better to regret something you did, than regret something you did not.”
Leukste gay party: “Beloved”
Eerste liefde: “Mijn mama.”
Slechtste eigenschap: “Soms teveel hooi op mijn vork nemen, en te weinig tijd voor mezelf nemen.”
Mooiste eigenschap: “Steeds klaarstaan om andere mensen te proberen helpen.”.
Fetish: “feet-fetish”.
Favoriete dragqueen: “Rupaul”.
Lichaamsdeel waar je trots op ben: “Tevreden over totale lichaam, als ik iets moet kiezen, bovenbenen”.
Mister Gay Belgium organisatie: “één grote familie”.
Met dank aan de fotografen Dries Verstrepen, Emmanuel Deprijckere, Marc Drofmans en Karin Vermeiren.
Please follow us for more at Facebook, Youtube, Instagram, Twitter or Tumblr.
Fill out your email address at www.pinkinourlives.com for more updates, news, stories, parties and more!!! DON’T SAY IT, BUT SPRAY IT!!!
Big kiss,
Lesley Middleton, owner of PINK IN OUR LIVES
Comment or sound off below ??? THANK YOU!!!